Амундсен

Амундсен

Режија: Espen Sandberg

Улоге: Katherine Waterston, Pål Sverre Hagen, Mads Sjøgård Pettersen

Жамр: Drama

Старт у бископима: мај 2019.

Трајање филма: 125 мин

 

 

Sinopsis

Сан Роалда Амундсена да дође до Северног пола га прогања током целог свог живота. Он је опседнут идејом откривања земаља у овим последњим неистраженим деловима света. Амундсен побеђује Роберта Скота у трци и постаје први човек који је освојио Јужни пол, али у свом дневнику пише: "Никада ниједан човек није стајао на месту које је тако дијаметрално супротно ономе где је заиста требало да буде."

Овај филм ц́е приказати његову свеобухватно, безгранично путовање као поларног истраживача и открити трагедију коју је нанео себи и другима жртвујуц́и све у овим леденим пустошима да би остварио свој сан, откривши на крају да на Северном полу ничега вредног открића није ни било.

Изјава режисера

“Овај филм говори о Роалду Амундсену и његовом невероватном животу, професионалном и приватном. То је прича о најпознатијем поларном истраживачу на свету, који је уједно био и фасцинантна особа. Не ради се само о узбудљивој, драматичној и акционој причи, то је прича коју треба испричати. Роалд Амундсен је једна од најистакнутијих и најконтроверзнијих личности Норвешке. Оставио је огроман траг на младу нацију пре сто година. Посветио је свој живот откривању непознатих нација и био је вољан да жртвује све да би достигао своје циљеве. Чак би лагао и изневерио оне око себе да би постигао своје циљеве. То га је учинило веома успешним, али је као особа трпео велике последице. На крају је написао ауто-биографију која је окаљала његову репутацију и довела је до тога да је Фритјоф Нансен, Роалдов узор морао рећ́и нацији да је Роалд Амундсен изгубио разум. Усамљени и несхвац́ени поларни истраживач је затим отишао да спасе живот свог супарника, Нобила. Међутим, није успео да пронађе оно што је тражио; своју судбину. Kако је могло доц́и до овога?” - Еспен Сандберг

Еспен Сандберг, режисер и продуцент, рођен је 1971. у Норвешкој. Познат је по остварењима Kон-Тики, Пирати са Kариба: Салазарова освета и Бандидас.