Svetlosti tiha

Svetlosti tiha

Režija i scenario: Mati Anastasija Nović

Snimatelj i montažer: Miroslav Tepić

Mastering filma: Zoran Jovković

Producent: Ivana Kostić

Trajanje filma: 80 min

Produkcija: Delius film

 

 

Sinopsis

Dokumentarni film “Svetlosti tiha“ je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u naš grad. Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija, nastojateljica manastira Dobrić koja iza sebe ima više dokumentarih projekata, od kojih se izdvaja  film Golgota za nezaborav - Кota 937 o bitci na Mačkovom kamenu. Po rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje,  što znači da je taj narod ostavio veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijem je tlu. Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskom narodu, pojaviše Beogradu.

Neke od najznačajnijih građevina poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtlnik... projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Кrasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, pa čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki.

Кoncepcija filma je u ličnim svedočanstvima kao i u filmskog zapisa na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu.